Leste Mert

De tweede donderdag in november is in Druten en omgeving een begrip. Het was dé laatste grote veemarkt in de omgeving.

De veemarkt is in omvang niet meer zo groot, maar met de jaarmarkt, muziek en activiteiten is het een van de belangrijkste dagen voor Druten. Ook traditie: snert eten met Leste Mert! We verkopen deze dagen extra veel hamschijf, bovenpoot en rookworst, want wat wordt er veel erwtensoep gemaakt! Ook zelf maken we erwtensoep, die uiteraard ook te koop is in onze winkel.

Dit jaar staan we wederom met een kraam op de jaarmarkt (vlakbij de kerk en de Gouden Leeuw), helaas zonder een koe op de veemarkt. Vanwege het risico op blauwtong gaat de veemarkt niet door.

In onze kraam verkopen we onder andere grillworst, worstenbroodjes, broodjes warme worst en droge worst.

We hebben ook een marktaanbieding: 5 droge worstjes voor €10!

Voor lekkere hamburgers ga je vlakbij onze kraam bij De Gouden Leeuw naar binnen. Daar prijken “onze” hamburgers al jaren op de menukaart!

Zien we je donderdag 9 november?

Leste Mert en Snert

Na de Leste Mert wordt traditiegetrouw erwtensoep, snert gegeten. Al dan niet met pannenkoeken of met roggebrood en spek.

Maakt u de soep zelf of koopt u deze vooraf of tijdens de Mert?

Voor de thuiskoks hebben we uiteraard de nodige ingrediënten in ons assortiment: bovenpoot, hamschijf, en rookworst zijn favoriet, maar als u de snert liever maakt met hamlappen, verse worst of schouderkarbonades, dan bent u bij ons ook aan het goede adres.

Houdt u het graag makkelijk? Wij hebben ook huisgemaakte erwtensoep . Zowel in porties van 0,5 liter als 1 liter.

Alvast veel plezier en eet smakelijk!

 

 

Recept snert

Ons recept voor erwtensoep?

Voor ca 5 liter:

pond winterwortel, 1 kleine knolselderij, 4 stengels bleekselderij, 5 takjes selderijblad, 1 prei, 900 gr spliterwten, bouillonblokje, 1-2 rookworsten, 600gr vlees  zonder bot, zoals varkenslappen, of 800gr met bot, zoals een stuk bovenpoot of hamschijf. Wij koken de erwten, groenten en het vlees allemaal apart. Zo kun je heel goed in de gaten houden wanneer iets gaar is en voorkom je dat de groenten puree worden, terwijl de erwten nog niet zacht zijn.

De spliterwten laten we een nachtje weken in water en koken ze daarna op laag vuur tot ze zacht zijn, een uur of twee.

Apart koken we het vlees. De rookworst halen we er na 20 minuutjes uit, het vlees laten we 45-60min zachtjes garen. Haal daarna het vlees uit de pan en laat afkoelen. Kook de groenten in dezelfde pan, in de bouillon van het vlees. Laat afkoelen.

Doe daarna groenten, mét de bouillon en het vlees bij de gare spliterwten. Niet teveel bouillon, dan wordt de soep te dun. Gewoon even kijken wat je zelf een goede dikte vindt.

In de koelkast bewaren en in porties weer opwarmen. Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan