Er zijn weer biggetjes geboren!

Inmiddels zijn ze alweer een week oud, spelen ze en durven ze verder bij hun moeder vandaan. Zo ontdekken ze de warmtelamp. Dat slaapt ook lekker!

Wil je komen kijken? Dat kan! Kom tijdens openingstijden en meld je even bij de winkel.

https://www.facebook.com/kloosterboerderijvanbuuren/videos/1449307148565421/?t=0

Wat achtergrondinformatie over de kraamtijd .

Na een draagtijd van ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen krijgt een zeug biggetjes. Een aantal dagen voordat de zeug is uitgerekend, verhuist ze naar een kraamkamer in de stal. Zo kunnen we goed in de gaten houden hoe de “bevalling” (dat heet biggen) verloopt. De zeug mag bij ons vrij biggen, ze hoeft niet in een kooi. Hoewel dit ook in een van de hutten buiten kan plaatsvinden, is het voor de biggen en voor ons beter in zo’n kraamkamer. We kunnen makkelijker helpen indien nodig, en de biggen kunnen onder de warmtelamp wanneer ze dat willen. Het couperen van staarten of het knippen van tandjes is niet nodig op onze boerderij. Preventieve antibiotica ook niet. Wel worden de mannetjes (de beertjes) na ongeveer een week gecastreerd. Zo voorkomen we dat de hormonen later “berengeur” aan het vlees afgeven. Dat zou het vlees onverkoopbaar maken. Castreren is natuurlijk niet prettig, maar op deze leeftijd is het een heel kleine ingreep en zo kunnen we de mannetjes wel gewoon op laten groeien.  De biggen blijven minimaal 8 weken bij hun moeder in de stal. Daarna gaat eerst de moeder naar buiten. We houden de kleintjes dan nog een week, of twee, in de gaten voordat zij ook naar een weitje buiten verhuizen. Uiteindelijk houden we ze 8-12 maanden voordat we ze slachten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu