Over ons

Achtergrond van de Kloosterboerderij

Kloosterboerderij van Buuren staat aan de Kloosterweg in Horssen, naast de vijfsprong die de dorpen Horssen, Afferden en Bergharen met elkaar verbindt. Van oudsher is het daardoor een druk punt. De boerderij ligt op een oud rivierduin die van Bergharen naar de Molenhoek van Horssen loopt. Daardoor ligt Kloosterboerderij van Buuren op een ‘strategisch’ punt. In de Middeleeuwen stond hier een nonnenklooster. Verhalen doen de ronde dat de Tempeliers zich ook hier hebben gevestigd. Het was mogelijk een strategische plek voor ze om pelgrims over te zetten van het natte gebied langs de waal naar de drogere delen richting Bergharen.

Veehouderijbedrijf

Voor ons is het een prachtige locatie om onze visie op veehouderij en vleeskwaliteit uit te dragen. Op een bijna nostalgische manier scharrelen hier de varkens het hele jaar buiten. Ze snuiven en wroeten door de modder, rollen door het zand en plonzen vol enthousiasme in de poel. De koeien grazen rustig in de wei. Worden de dagen korter, dan verhuizen zij naar de stal met veel ruimte en een dik strobed.

Wij vinden het belangrijk dat onze dieren een goed leven hebben. Ze lopen zoveel mogelijk buiten, krijgen uitgebalanceerd voer en hebben de tijd en alle ruimte om te groeien. Ze zijn gezond, volgroeid en vrij van stress als ze naar de slacht gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze zorgt voor die geweldige smaak en malsheid die kenmerkend is voor ons vlees.

De boer

De drijvende kracht van Kloosterboerderij van Buuren is Robert van Buuren. Een dierenman in hart en nieren. Dieren van begin tot eind wel te verstaan. Met een passie voor koeien en varkens, hun welzijn én altijd zoekend naar de beste vleeskwaliteit. Naast een universitaire studie veevoeding, werkte hij zowel op slachthuizen als bij een vleesveeboerderij. Daarna was hij werkzaam in de veevoersector als vertegenwoordiger en nutritionist. Inmiddels is hij manager van een nutritionele afdeling bij Duynie (veevoeders). Een mooie carrière, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naast zijn werk heeft Robert al een aantal jaren enkele Belgisch Witblauwe vleeskoeien. Twee jaar geleden kwam daar ook een Nederlands Landvarken bij. Het was toen een bijna uitgestorven ras en Robert vond het een veel te mooi varken om te laten uitsterven. Vervolgens bleek het ook nog eens een ‘sociaal’ dier te zijn met goede moedereigenschappen. Èn met een superieure vleeskwaliteit.

De droom om een eigen boerenbedrijf te beginnen had Robert al heel lang, en nu is de tijd rijp om deze droom waar te maken. In 2017 begonnen de voorbereidingen en de eerste vleesverkoop.  Begin 2018 is Robert met zijn gezin verhuisd naar een echte boerderij. Kloosterboerderij van Buuren! Meer koeien, meer varkens, en meer vlees. Zo kunnen steeds meer mensen genieten van verantwoord geproduceerd en bovenal ontzettend lekker vlees. Onze boerderij staat open voor bezoekers, schoolklassen etc. Wil je meer informatie of een rondleiding, neem dan even contact met ons op, zodat we de tijd voor je kunnen nemen. We laten je graag zien hoe we werken en vertellen met trots ons verhaal.

Menu