Varkensvlees

Onze Nederlandse Landvarkens lopen het hele jaar buiten. Het Nederlands Landvarken is een oud Nederlands ras, wat bijna was verdwenen. Het is een prachtig varken met mooi vlees. Én dit ras is minder vatbaar voor ziektes dan andere rassen. Wij willen dit ras graag in stand houden en fokken er mee.

Bij ons kunnen de varkens naar hartenlust wroeten en rollen in de modder. Ze hebben dan ook een vrolijke krul in de staart! Wanneer de zeugen moeten biggen, brengen we ze wel naar binnen. We kunnen een oogje in het zeil houden en zo blijven er meer biggen in leven na de geboorte. Wanneer nodig helpt boer Robert de zeug bij het biggen (de bevalling). Na de geboorte blijven de biggen minimaal 6-8 weken bij de zeug om te drinken en te groeien. Vervolgens worden ze gespeend en verhuizen ze naar een andere wei, apart van de zeug.

Onze varkens krijgen zoveel lichaamsbeweging dat ze bij ons langzamer groeien dan in de gangbare varkenshouderij. In de winter hebben ze extra veel energie nodig om warm te blijven en hun speklaag te onderhouden. Dat is heel natuurlijk. Onze varkens zijn pas na 6-8 maanden rijp om te slachten. Dit vlees is heerlijk, zo lekker vol van smaak en mals. Als je dit proeft weet je meteen dat alles klopt. De dieren in de wei, hun voer en de verzorging, en de verwerking van het vlees; dit is een heleboel liefde voor dieren en vlees!

Menu