Het gras is weer lang genoeg, de weersvoorspellingen zijn goed; tijd om te hooien!

Het eerste gras wat in het voorjaar wordt gemaaid, noem je de eerste snee. Later in het jaar volgen nog een tweede en eventueel derde, soms een vierde snee.

Op dag 1 wordt het gemaaid, daarna volgt een aantal dagen schudden, zodat het gras opwaait, er lucht in komt en het op kan drogen. Tenslotte wordt het als kuilgras als bollen ingepakt in plastic (als het nog iets vochtig is) of in een graskuil, of het wordt nog verder gedroogd tot hooi.

gras maaien

Buurman William van den Berg maait voor ons het gras.

 

Op dag 2, 3 en indien nodig ook 4 of 5, wordt het gras geschud, zodat het lucht bij kan en het gras goed droogt. Zon en wind doen de rest. Uiteraard moet het nu even niet regenen!

 

 

Wanneer het gras voldoende gedroogd is, wordt het bij elkaar geharkt en op lange duinen gelegd, dit heet induinen of “op wiersen leggen”.induinen

https://www.facebook.com/kloosterboerderijvanbuuren/videos/2207216489392619/?t=2

Tenslotte kan het tot rollen worden geperst en in plastic worden gewikkeld, zodat het lang (buiten) bewaard kan worden. Alle rollen nog naar de boerderij en nu hebben we weer een mooie voorraad voor dieren die in de stal staan en voor de winter.

rollen kuilgras persen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu